Veel voorkomende niet organische spreekproblemen

 
Veel voorkomende niet organische spreekproblemen

1. Uitspraak en of articulatie

Dialectisch getinte klanken en binnensmonds slordige uitspraak. De luisteraar vraagt hier vaak om de boodschap te herhalen wat voor de spreker een gevoel van falen geeft of onzekerheid met zich meebrengt.

2. Tempo
Sommige mensen praten zeer snel waardoor ze niet alleen moeilijk verstaanbaar zijn maar hierdoor ook problemen krijgen met hun ademhaling en stemgeving. Het meest voorkomende is hierbij dat de betekenisloze woorden zoals lidwoorden, bijwoorden en bijvoegsels bijna niet gehoord worden en dat bij langere woorden sommige lettergrepen ingeslikt worden. Door te snel te praten krijg je op een bepaald moment ademhalingsproblemen. Vanuit dat ademhalingsprobleem ga je hoog adem happen en zo kom je in een vicieuze cirkel terecht. Vaak merk je bij deze mensen ook dat er te weinig pauzes gelegd worden zowel tussen de woorden als tussen de woordgroepen en tussen de zinnen onderling. Vaak ervaart de luisteraar dan weinig structuur in de boodschap, wat voor onduidelijkheden kan zorgen. Door weinig pauze te leggen ervaart de spreker weinig rust wat het creatief omgaan met woorden bemoeilijkt.

3. Geen structuur in de boodschap

Sommige sprekers slagen er niet in hun boodschap gestructureerd over te brengen waarbij de essentie en de bijzaken duidelijk van elkaar te onderscheiden zijn. Ook de logische opbouw van de boodschap ontbreekt vaak. Dit geeft de luisteraar een onduidelijke boodschap. Je merkt vaak lange ongestructureerde zinnen.

4. Zweten en rood worden

Bij spreekangst of een andere vorm van angst gaan sommige mensen zweten en rood worden. Hierdoor beperken ze het creatief gebruik van de juiste woorden en zinnen.

5. Krop in de keel

Dit is het gevoel te blokkeren in de keel en hierdoor de stem te verliezen. Hierbij kan de stem uitvallen of hees worden. Ook kan de inhoud van de boodschap wegvallen.

6. Spierspanning

Ter hoogte van de hals en nekspieren. Door faalangst of een minderwaardigheidsgevoel tov de gesprekpartner kan er een grote spanning ontstaan thv de halsspieren.

7. Woordvindingsmoeilijkheden

Het niet vinden van de juiste woorden binnen de juiste context.

8. Black-out

Totaal niet meer weten wat gezegd of vergeten wat je wilt zeggen. Vaak zullen mensen dan gewoon zwijgen uit schrik om fouten te maken of om afgewezen te worden.

9. Geen onbekenden durven aanspreken

Dit is een veel voorkomende vorm van spreekangst die de kwaliteit van het sociaal leven enorm kan beïnvloeden.

10. Een kelige zachte stem

Dit is een stem die weinig draagkracht heeft. Vaak komen dergelijke stemmen onzeker over wat vervolgens in een nieuwe situatie opnieuw voor angst zorgt. Deze sprekers krijgen vaak het gevoel dat ze gedomineerd worden door de gesprekspartner van zodra hun stemgeluid wat luider gaat. Mogelijks gebruiken deze mensen te weinig hun resonantieholten.