Op weg naar burnout? Type 4: Het Snelheidsduiveltje

 

Het snelheidsduiveltje

Liesje (29)

 

“Ik raas maar door en op een bepaald moment is alle energie opgebruikt”

 

Liesje (29) gaat in januari trouwen met vriend Tom. Ze werkt als projectcoördinator en is volop bezig aan de verbouwingswerken van hun huis. Liesje geniet met volle tuigen van wat het leven op elk vlak te bieden heeft.

“Ik heb veel actie nodig in mijn leven. Feestjes, afspreken met vrienden, samen koken, op reis gaan… Dat doet mij bruisen. Mijn vriend zegt vaak al lachend dat ik een bruisbal ben, vol energie. Ik huppel van het één naar het ander, ben met alles tegelijk bezig. Ook nu: grondige verbouwingen, de voorbereiding van onze reis in Senegal… Bovendien heb ik een hele drukke job die veel energie vraagt. Ik vind het fantastisch om met al die dingen bezig te zijn, maar tegelijkertijd besef ik dat het allemaal wat veel is. Ik zie soms te laat in dat ik te veel hooi op mijn vork neem. En dan krijg ik maagpijn of geraak ik wat overspannen. Veel energie hebben, is een mooie eigenschap maar het is ook heel belastend. Ik zeg zelden nee. Als ik zie dat mijn ouders hulp kunnen gebruiken op de boerderij dan zeg ik wel dat ik kom helpen. Als vrienden geen oppas hebben gevonden en weg moeten, dan zeg ik: breng de kinderen maar naar mij, terwijl ik eigenlijk ook geen tijd heb of beter eens vroeg in bed zou kruipen. Maar ik doe dat allemaal zo graag! Toch besef ik dat ik mezelf wat meer tijd moet gunnen, want ik merk dat mijn hoofd op den duur helemaal vol raakt. Ik raas maar door en op een bepaald moment is alles opgebruikt. Dan kan ik niet meer relativeren en word ik emotioneel bij de kleinste tegenslag. Ik ben van nature heel positief en optimistisch. Het leven lacht me echt toe, maar heel soms is het allemaal te veel en dan durf ik wel eens diep te vallen. Misschien zou ik toch een beter evenwicht moeten vinden.”

 

Mental coach Jo:

 

“Liesje, probeer voor elk stukje van je leven aan snelheid te minderen”

“Liesje is zich heel bewust van zichzelf. Ze weet heel duidelijk wat haar sterkste en minder sterke kanten zijn. Ze is heel ambitieus en heeft veel energie. Mensen zoals Liesje krijg ik regelmatig over de vloer. Het is de huidige trend om heel snel te leven, met duizend en één dingen bezig te zijn en proberen alles tegelijk te doen. Ze zijn niet druk, maar hun leven raast aan hen voorbij. Ze hebben een heel boeiend leven maar af en toe eens een adempauze inlassen is niet erg. Liesje heeft die drukte nodig om zich goed te voelen. Maar ze mag niet vergeten dat ze af en toe eens stoom moet afblazen. Als je snel leeft, gaat het in je hoofd ook allemaal snel. Het is dan vooral de kunst om je hoofd leeg te maken. Niet blijven denken, maar echt iets gaan doen waar je je hoofd niet bij nodig hebt. Ruim een kast op, ga naar het containerpark en probeer ondertussen te ontspannen. Er zijn tal van opdrachten in een mensenleven die niet dringend maar toch nuttig zijn. Zo sla je twee vliegen in één klap. Wacht er vooral ook niet te lang mee. Als je voelt dat je hoofd vol geraakt, is het tijd om tot gedrag over te gaan. Op dit moment zit ze ook door de verbouwingen van haar huis in een uiterst drukke periode. Maar ik ben ervan overtuigd dat ze nadien ook weer met van alles zal bezig zijn. Dat is goed en leuk. Maar doe ook niet te veel ineens. Kies dan straks niet voor een cursus Engels, Spaans en naaien tegelijkertijd. Probeer voor elk stukje van je leven aan snelheid te minderen.”

 

Extra tips voor Liesje

  • Neem niet te veel hooi op je vork
  • Maak bewuste keuzes en vraag je af wat het je kan opleveren
  • Maak een planning: doe alles stap voor stap. Dat zal comfortabeler aanvoelen.
  • Probeer met één ding tegelijk bezig te zijn.
  • Leef heel bewust in het Nu.