Op weg naar burnout? Type 3: 'De altijd bezige bij'

 

De altijd bezige bij

Vera (38)

 

“Druk, druk, druk. Ik wil altijd zo veel mogelijk doen in zo weinig mogelijk tijd”

 

Vera is getrouwd met Koen en heeft twee kinderen, Muel (2) en Marie (5). Ze werkt fulltime in een verzorgingstehuis.

“Mijn leven zou je kunnen omschrijven als één woord: druk. Ik ben altijd bezig. Ik werk in een ploegensysteem, dat betekent vroege, late of middagshifts. Als ik thuis kom, wachten de kinderen en het huishouden. Als de kinderen uiteindelijk in bed liggen, ben ik te moe om nog veel te ondernemen. Ik wil ook altijd zo veel mogelijk doen in zo weinig mogelijk tijd. En daar word ik onrustig van. Tijd voor mezelf blijft er niet echt over. Ik heb het wel al geprobeerd. Vorig jaar deed ik bewust één keer per week aerobics omdat ik vond dat ik dat moest doen voor mijn gezondheid. Maar veel plezier heb ik er niet aan beleefd. Want dan werd het nog drukker: ’s avonds thuis komen, snel eten op tafel toveren, vlug tafel afruimen, de kinderen nog een nachtzoen geven, manlief met de rest achterlaten… Op zo’n manier lukt het natuurlijk ook niet om je te ontspannen. Bovendien heb ik ook niet zo veel vriendinnen. Vroeger kende ik heel veel mensen, maar door te trouwen en kinderen te krijgen, zijn mijn sociale contacten op een lager pitje komen te staan. Ik zou ook zo graag de dingen kunnen doen op mijn tempo. Probleem is dat ik verantwoordelijk wil blijven voor alles.
We hebben net een huis gebouwd. Mijn man klust veel in ons huis, ik neem een groot deel van het huishouden op mij. Dat zit gewoon in mijn opvoeding ingebakken. Ik heb om de veertien dagen een poetsvrouw. Dat zou wel meer kunnen, maar ik hou het ook graag zelf nog allemaal in handen. En ik probeer dan wel van die momenten nog het beste te maken. Maar toch zou ik het liever wat rustiger willen. Hoe geraak ik van die onrust en die gejaagdheid af?”

 
Mental coach Jo:

 

Plan tijd voor jezelf en geef werk uit handen”

“Vera is de hele dag druk in de weer: met haar werk, de kinderen, het huishouden. Druk, druk, druk, nooit tijd genoeg, altijd gehaast om zo veel mogelijk te doen. Tijd voor zichzelf heeft ze nauwelijks of niet. Het is een heel herkenbaar fenomeen. Haar dagelijkse bezigheden vragen zoveel energie dat ze niet meer aan zichzelf toekomt. Als Vera meer kwaliteit wil in haar leven moet ze bewust tijd vrijmaken voor zichzelf. Maar dat is moeilijk want ze wil kost wat kost de touwtjes in handen houden. Ze heeft het gevoel dat het niet goed zal lopen als iemand anders het zal doen. Ze laat het ook toe dat haar omgeving die verantwoordelijkheid op haar schuift. Heel veel vrouwen zijn opgevoed met het idee dat het huis er piekfijn moet bijliggen, dat de was moet opgevouwen zijn en dat er op tijd en stond eten klaarstaat voor manlief. De meeste vrouwen leggen voor zichzelf die lat zo hoog. Is het zo erg als het eten een kwartiertje later klaar is of als de was een dag langer blijft liggen? Wie zal daar iets van zeggen ?
Vera droomt van een cursus interieur of houtbewerking. Van een citytrip of eens zalig niets doen. Ze moet dat gewoon doen Ze werkt in een ploegenstelsel. Dat betekent dat ze overdag soms thuis is. In plaats van al die tijd te spenderen aan de boodschappen en het huishouden, zou ze precies op zo’n moment kunnen kiezen voor zichzelf. Naar de kapper gaan, een uitgebreid bad nemen, eens uitwaaien. Of werk maken van die danscursus die ze zo graag wil volgen. Werken aan jezelf, tijd nemen voor jezelf geeft niet alleen jezelf meer kwaliteit maar iedereen in je gezin zal genieten van de positieve energie die je hierdoor zal uitstralen. Ze neemt geen initiatief omdat ze het niet leuk vindt om iets in haar eentje te ondernemen. Maar net zoiets zou haar meer sociale contacten opleveren. Wacht niet tot je een vriendin vindt die met je mee gaat. Want als die vriendin afhaakt, is de kans groot dat je ook zelf afhaakt Als individu leer je vanzelf meer mensen kennen!”

 

Vijf tips die echt werken

  • Eerste stap naar meer tijd voor jezelf = werk laten liggen, negeren.
  • Geef huishoudelijke taken uit handen: zoek een poetsvrouw of breng de strijk weg.
  • Laat je niet meeslepen in dat jachtige bestaan dat de maatschappij ons oplegt.
  • Stel je grenzen, durf nee te zeggen
  • Zoek per week toch minstens één moment dat helemaal voor jezelf is. Plan het minutieus en organiseer het zo dat je met een gerust gevoel kunt vertrekken én genieten!