Op weg naar burnout? Type 2: De Uitsteller

 

De uitsteller

Tiene (53)

 

“Ooit kreeg ik een cadeaubon voor een gelaatsverzorging. Super leuk, tot ik merkte dat ik dat steeds weer had uitgesteld en de bon uiteindelijk vervallen bleek…”

 

 

Tiene heeft 4 kinderen, Elvira (32), Nils (29), Lien (21) en Frauke (21) en ze is oma van Iman (4) en Phara (2). Ze werkt deeltijds in een kunstgalerij en geeft dans- en muziekles. Ze zit boordevol plannen en goeie ideeën die ze telkens weer uitstelt. Morgen, volgende week, volgend jaar…

“Ik heb ongelooflijk veel interesses: muziek, dans, mode, theater… Maar ik slaag er niet in om daar effectief veel mee te doen. Toen de kinderen klein waren, dacht ik vaak: later als ze groot zijn, ga ik muziek studeren of kleren ontwerpen of lesgeven of… Maar ondertussen zijn de kinderen volwassen en het lukt nog altijd niet om aan iets te beginnen of het vol te houden. Ik blijf plannen en uitstellen. Onlangs begon ik met veel enthousiasme aan een cursus Engels. Dat ging een tijdje goed. Ik was heel blij dat ik eraan begonnen was. Maar toen mijn dochter vroeg of ik niet een tijdje kon oppassen op mijn kleinkind dacht ik toch weer: “dat Engels, dat stel ik toch even uit. Later zal het wel beter passen.” Maar zo gaat het altijd. En later wordt nu wel al heel laat. Ik ben ondertussen al 53. Ik heb het daar echt wel moeilijk mee. Ik laat zoveel tijd verloren gaan. En soms denk ik nu wel al eens van ‘ah, nu ben ik al te oud’ of ‘nu heb ik er de moed niet meer voor’. Zoveel gemiste kansen! Ik had zo graag een instrument willen bespelen, of iets met mijn zangtalent gedaan. Maar ja… Ik kreeg als verjaardagsgeschenk ooit een cadeaubon voor een gezichtsverzorging. Super leuk, tot ik merkte dat ik dat steeds weer had uitgesteld en de bon uiteindelijk vervallen bleek. Zonde vind ik dat! Ik hoop echt dat ik het ooit eens leer: plannen en mijn plannen ook effectief uitvoeren in plaats van uit te stellen. Want van uitstellen is in mijn geval vaak afstel gekomen.”

 
Personal mental coach Jo

 

“Tiene, stel prioriteiten en kies bewust voor jezelf!”

“Heel veel mensen weten wel wat ze willen, maar stellen dat telkens weer uit. Het is te druk, het past niet in hun leven, er komt iets tussen of het komt er gewoonweg niet van. Tiene ook. Ze heeft een idee, bijvoorbeeld ze wil in Barcelona naar de kapper om haar haar te laten kleuren. Maar ze komt er niet toe omdat ze toch naar een vergadering gaat die niet op haar agenda stond. Ze stelt geen prioriteiten. Ik raad uitstellers altijd aan om voortdurend aan zelfcoaching te doen: wat is voor mij het belangrijkst, wat heb ik nu nodig om mij goed te voelen. Waaruit moet ik kiezen en wat levert mij dat op? Als ik naar de kapper ga, hoe zal ik mij dan voelen? Als ik voor die vergadering kies, hoe zal ik mij dan voelen? Stel alles in vraag en maak gerichte keuzes. Tiene kiest op zo’n moment altijd voor anderen. Ze stelt zich ten dienste van anderen, Dat is niet verkeerd, ze krijgt daardoor een soort bevestiging, maar het is de kunst om een beter evenwicht te vinden. Een eigen doel stellen, streven naar iets , hiervoor een stappenplan maken en dit proberen te verwezenlijken. Of dat nu gaat om een boek schrijven of een dieet volgen, maakt niet uit. Stel jouw doelen en zoek de nodige voldoening in jezelf. Weet wie je bent en wat je nodig hebt om je goed te voelen. Tiene weet wat ze wil, maar ze kiest er niet voor. Als ze bewust kiest voor wat ze graag wil, zal ze veel meer bereiken en veel minder plannen op de lange baan schuiven.” Zorg ervoor dat je eigen ontwikkeling boven die van anderen staat want je kunt pas anderen goed helpen als je eerst voor jezelf zorgt !!!

Extra tips voor uitstellers:

  • Maak een lijstje met vijf prioriteiten die voor jou belangrijk zijn en probeer minstens twee ervan in de nabije toekomst te realiseren.
  • Het is niet erg om af en toe eens egoïstisch te zijn en voor jezelf te kiezen
  • Schrijf een afspraak met jezelf in je agenda en wijk er niet vanaf
  • Bekijk jezelf van op afstand en analyseer je denkpatroon. Wedden dat je inziet dat je vaker voor jezelf moet kiezen?
  • Stel niet uit tot morgen wat je vandaag al kunt doen.