Op weg naar burn-out? Type 1: 'Het kan nog beter.'

 

Het ‘kan het nog beter’-type

Kristin (47)

 

“Ik ben best gelukkig maar misschien kan ik toch nog meer doen om het onderste uit de kan te halen”

 

Kristin is getrouwd met Luk en heeft twee kinderen: Cas (13) en Fleur (18). Ze werkt niet, maar heeft haar handen meer dan vol.

“Ik probeer heel bewust te leven. Ik doe regelmatig aan sport, kies voor een evenwichtig voedingspatroon en probeer de activiteiten die ik kies zo boeiend mogelijk te maken. Doordat ik voor het werk van mijn man vaak in het buitenland heb gewoond, werk ik niet. Dat geeft me de mogelijkheid om te doen wat ik graag doe en om er te zijn voor de kinderen. Ik help hen met het huiswerk of begeleid hen in andere taken en activiteiten. Zelf heb ik ook al allerhande cursussen gevolgd: van academie tot kookcursussen, van marketing tot psychologie. Ik heb zo wat alles al een beetje gedaan. Eigenlijk ben ik best tevreden met mijn leven. Naar mijn gevoel hoef ik niet echt veel te veranderen. Als je dan toch aandringt: misschien kan ik nog wat meer structuur aanbrengen of meer en beter plannen? Want veel vrijheid hebben is leuk -je kunt op elk moment ergens inspringen als dat nodig is - maar af en toe zorgt het er ook voor dat je op het eind van de dag het gevoel heb dat je niet veel gedaan heb. Misschien kan ik op dat vlak nog iets verbeteren. Ik begin bijvoorbeeld met het opruimen van de kranten en reclamefolders, ik begin erin te kijken, vind iets over de scouts en denk: ik zal eens kijken op de website of er iets over dit en dat opstaat. En zo gebeurt het wel vaker dat ik ergens uitkom wat helemaal niet de bedoeling was. Maar of ik dat erg vind?


Mental coach Jo

“Blijf nieuwe uitdagingen zoeken, ook al heb je al van alles gedaan.”

“Kristin is een type dat vindt dat ze alles al een beetje gehad heeft. Ze is heel bewust bezig met gezondheid, beweging, voeding, zelfontplooiing. Ze heeft al tal van cursussen gevolgd en van alles ondernomen. Haar leven is tot nog toe erg boeiend geweest. Ze heeft in het buitenland gewoond, heeft al veel van de wereld gezien. Op die manier kom je natuurlijk tot een punt waarop je je afvraagt of het leven nog meer te bieden heeft, of je er nog meer kan uithalen? Ik denk het wel. Iedereen kan uit zijn leven nog meer halen dan er al in zit. Kristin zou bijvoorbeeld nog meer structuur in haar dagen kunnen aanbrengen. Ze neemt de dag zoals hij komt en dat is natuurlijk leuk. Want doordat niets moet en alles mag, leeft ze tegelijk in het heden, het verleden en de toekomst. Het voorbeeld van de kranten opruimen is daarvoor ideaal. Ze begint op te ruimen (= komaf maken met het verleden), ze ontdekt iets en gaat het opzoeken op het internet (= heden) en dan neemt ze misschien de telefoon om een afspraak te maken (= toekomst). Ik denk dat haar leven nog duidelijker en gestructureerder zou verlopen, mocht ze zich concentreren op het nu. Ook al ben je aardappelen aan het schillen, doe dat heel bewust. En laat niet alles vallen omdat je plots bedenkt dat je nog naar de tandarts moet bellen. Leef bewust op ELK moment. En zoek toch weer een nieuwe uitdaging. Of dat nu juwelen ontwerpen is, een danscursus of een wereldreis. Nieuwe uitdagingen geven het leven kleur.”

 

Extra tips voor wie nu al tevreden is

  • Maak een realistische planning en hou rekening met de tijd die bepaalde activiteiten vragen.
  • Geniet bewust van elk moment.
  • Breng zelf structuur aan in je leven. Wacht niet tot anderen dat voor jou doen.
  • Stel jezelf regelmatig de vraag: wie ben ik en wat is voor mij een uitdaging?
  • Zorg voor een evenwicht in je denken, voelen en doen
  • Maak bewuste keuzes oa door je telkens opnieuw in vraag te stellen: hoe voelt dit aan voor mij? Wat levert mij dat op? Hoe bevordert dit mijn groeiproces?