1. Het meest voorkomende denkpatroon en eerste denkpatroon is het denken in zichzelf.
"Wat zullen ze van mij denken?", "Wat ga ik straks hierop zeggen" enz... Deze denkpatronen sluiten ons af van onze gesprekspartner en doen ons richten op ons intern proces - op onze spreekangst. In communicatie, in een gesprek gebeurt het heel vaak dat mensen meer gericht zijn op zichzelf dan op de ander. Ze denken meer na over wat ze straks gaan zeggen dan effectief te luisteren naar de ander. Er draait dan een molentje met allerhande beperkende overtuigingen.
Bijvoorbeeld:
2. Een tweede denkpatroon
dat tot spreekangst leidt is het denken in het kader van wat je niet wilt tegenkomen in plaats van wat je wel wilt tegenkomen. Denken in het kader van vermijden in plaats van doelen. Denkbeelden zoals 'ik moet zorgen dat ik niet afga of dat ik geen flater bega'.
Hoe meer je denkt in kader van wat je niet wil , hoe groter de kans dat je ook zult falen. Denken in het kader van 'ik mag niet falen' zal ervoor zorgen dat dit wél gebeurt. Als je positief denkt, wordt jouw realiteit positief, denk je negatief, dan krijg je negatieve zaken op een schoteltje cadeau. Dus, om spreekangst te vermijden: DENK POSITIEF over uw spreken!
3. Uw denken is niet in het hier en nu, maar u verspringt van het heden naar het verleden naar de toekomst. Door deze manier van functioneren en denken geeft u onvoldoende aandacht aan de gesprekspartner. Dit patroon blokkeert de interactie en de externe communicatie naar de ander. Op die manier werkt u uw spreekangst in de hand en komt u in een vicieuze cirkel terecht.
Interesse?
Wilt u meer weten over spreekangst, een individuele begeleiding volgen, deelnemen aan een workshop..., contacteer ons: